mr Goran Cabradi - Predsednik Upravnog odbora ASWAGodinama i decenijama u Srbiji pričamo o otpadu.

Otpad je pokazatelj kvaliteta života i pokazatelj stepena uređenosti jednog društva. Nažalost, ovaj jednostavan problem još nismo rešili na zadovoljavajući način. Kao društvo smo pred izazovom da pronađemo načine da živimo naše živote na način koji ne doprinosi globalnom uništenju životne sredine. Ukratko, moramo naučiti da zadovoljimo naše potrebe, bez ugrožavanja budućih generacija da zadovolje svoje. Ono što nam je dramatično potrebno su, između ostalog, promene u kulturi, svesti i odnosu prema otpadu. Ono što nam je još potrebnije jeste edukovana i stručna upravljačka struktura u ovoj oblasti. Građani znaju da otpad jeste i problem i šansa, ali veoma često im sistem ne nudi rešenja.

Godinama unazad otpad je predstavljao problem koji treba rešiti. Danas su jasne tendencije da se otpad posmatra kao resurs, nešto što ima vrednost. Eksperti procenjuju da usled loše organizacije i nedostatka primene savremenih tehnologija upravljanja otpadom, Srbija godišnje na smetlište baca preko 100 miliona evra vredne sirovine. Vreme je da to promenimo – da otpad ne tretiramo kao problem, već kao priliku. Sa tom vizijom osnovana je Nacionalna asocijacija čistoća Srbije. ASWA je profesionalna organizacija koja svojim članovima obezbeđuje stručno znanje o savremenim tehnologijama, mogućnost razmene informacija i iskustava, sa ciljem da se upravljanje otpadom u Srbiji podigne na značajno viši nivo.

Globalna zabrinutost za zaštitu životne sredine odražava se i na naše zakonodavstvo. Doneta je Strategija upravljanja otpadom za naredni period, čeka nas usklađivanje zakona i propisa sa standardima EU. Želimo da budemo deo tog procesa i da kao aktivan partner institucija Republike Srbije doprinesemo kvalitetnoj realizaciji programa, uz kreiranje i sprovođenje „zelene politike“ i odgovarajućih zakona. Svojim članicama pružamo tehničku i pravnu pomoć i pripremamo ih za primenu zakonske regulative, pružamo preporuke za upravljanje otpadom u skladu sa najboljom praksom. Zajedno smo glas naše industrije, koji se čuje i uvažava na najvišim nivoima.

Očito je da je vreme promena pred nama, što zahteva nov način razmišljanja i pametnije poslovanje. Pored toga, promene koštaju. Kao posledica nedovoljne pripremljenosti i informisanosti, naša komunalna preduzeća ne realizuju bespovratna sredstva koja se dodeljuju iz raznih međunarodnih fondova. ASWA je tu da članovima ukaže na mogućnosti finansiranja i obezbedi eksperte za upravljanje projektima.

Naši članovi su predstavnici komunalnih preduzeća u Srbiji, predstavnici javne uprave, eksperti sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti i predstavnici naučnih institucija. Istovremeno, imamo saradnju sa mnogim međunarodnim asocijacijama, što nam pruža značajan uvid u međunarodna rešenja i iskustva.

Kao predsedniku UO ASWA, velika mi je čast da prezentujem i zastupam interese Nacionalne asocijacije čistoća Srbije i njenih članova. Optimista sam u pogledu budućnosti, jer smo u veoma kratkom roku ostvarili značajne rezultate. ASWA ima snagu, stručnjake i znanje da predvodi sektor i izađe u susret različitim potrebama svih svojih članova i da svi zajedno napravimo bolju i čistiju Srbiju.

mr Goran Čabradi
Predsednik Upravnog odbora ASWA

CILJEVI

TIMOVI

STATUT

PROJEKTI