V konferencija Nacionalne asocijacije Čistoća Srbije uspešno je održana na Srebrnom jezeru, od 20. do 22. septembra 2017. godine.

Tema „Upravljanje komunalnim otpadom“ okupila je preko 70 predstavnika javnih i privatnih kompanija koja se bave delatnošću čistoće, predstavnike opština i resornog Ministarstva.

Skup je pozdravio mr Goran Čabradi, predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije Čistoća Srbije pri čemu je istakao značaj okupljanja stručnjaka za unapređenje procesa upravljanja otpadom u Srbiji. Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište izrazio je veliko zadovoljstvo što se baš u toj opštini održava ovako značajan skup.

Konferenciju je otvorio ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan. „Komunalna preduzeća koja se bave sakupljanjem, transportom i preradom otpada imaće punu podršku ministarstva u podizanju znanja o savremenim tehnologijama prerade otpada na viši nivo kao i pomoć u rešavanju svakodnevnih problema sa kojima se susreću u svom poslovanju“, rekao je ministar Trivan i dodao da će ministarstvo na čijem je čelu izgraditi čvršće i tešnje veze sa komunalnim preduzećima i Nacionalnom asocijacijom čistoća Srbije.

„Srbija u narednom periodu mora značajno da unapredi oblast upravljanja otpadom i na ostvarivanju tog cilja Ministarstvo će zajedničkim snagama raditi sa Nacionalnom asocijacijom i preduzećima koja posluju u ovoj oblasti. Svi zajedno moramo podići svest naših građana o značaju zdrave životne sredine“, istakao je ministar Trivan.

Koordinator ASWA tima za projektne aktivnosti, tehnički direktor JKP Komunalije, Sremska Mitrovica, Goran Crnojački, prezentovao je projekat „Smernice u upravljanju otpadom u ruralnim sredinama“, projekat Asocijacije urađen u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Nakon toga usledila je prezentacija Andree Kikić, koordinatora ASWA tima za infrastrukturu i tehnološka rešenja u preradi i odlaganju otpada i direktorice Regionalne deponije doo, Subotica na temu „Regionalni sistem upravljanja otpadom za region Subotice“.

Dragiša Marjanović, direktor JP Regionalna deponija, Bijeljina i predsednik BASWA Asocijacije za upravljanje otpadom, učesnicima konferencije predstavio je stanje upravljanja otpadom u Bosni i Hercegovini, nakon čega je Saša Mihajlović, predsednik Privredne komore zelene Srbije uputio učesnike u značaj podrške zelene komore javnim preduzećima.

Nakon kratkog predstavljanja Udruženja komunalnih preduzeća Crne Gore, potpisan je i Protokol o saradnji Nacionalnih asocijacija Srbije i Crne Gore.

Prezentacije sa konferencije možete pogledati na www.aswa.rs/konferencija/v-konferencija-nacionalne-asocijacije-cistoca-srbije-srebrno-jezero/