Od 03. do 05. aprila 2019. godine održana je u hotelu Tornik, na Zlatiboru, VII konferencija Nacionalne asocijacije Čistoća Srbije.  

Tema „Prednosti i mane depozit sistema i njegov uticaj na komunalna preduzeća“ okupila je brojne stručnjake iz ove oblasti. Veliki doprinos ovoj konferenciji, pored brojnih domaćih i stranih eksperata, dao je i ambasador Republike Indije u R. Srbiji, Subrata Bhattacharjee.

Skup su ispred Nacionalne asocijacije čistoća Srbije pozdravili mr Goran Čabradi, predsednik Upravnog odbora, i Dragoslav Pavlović, predsednik Skupštine Asocijacije, ističući pri tom značaj upoznavanja subjekata komunalne delatnosti sa efektima potencijalne primene najavljenog depozit sistema u Srbiji.

Ambasador Republike Indije, njegova ekselencija Subrata Bhattacharjee, predstavio je učesnicima Konferencije iskustva Republike Indije u borbi sa otpadom, kao i način na koji Republika Indija rešava problem reciklaže plastike.

Iskustva Hrvatske u upravljanju otpadom i sprovođenju, u Srbiji najavljenog, depozit sistema, predstavili su Zvonimir Majić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz Zagreba, i Davor Vić, direktor preduzeća Unikom doo iz Osijeka.

Robert Čoban, predsednik Color press grupe, preneo je učesnicima svoje iskustvo u upravljanju medijima, i uputio ih u pravilno korišćenje medija za unapređenje rada komunalnih preduzeća kojima rukovode.

O prednostima i manama uvođenja depozit sistema iz ugla evropske prakse govorili su Marija Živanović, direktorica firme Ecogate doo iz Novog Sada i Nebojša Jordanov, predstavnik firme JKP Mediana iz Niša.

Nakon predavanja po prvi put uručene su godišnje ASWA nagrade. Nagradu za poseban doprinos unapređenju sistema upravljanja otpadom u Republici Srbiji dobilo je preduzeće JKP Bioktoš iz Užica. Nagradu za postignute rezultate na uvođenju novih tehnologija, osavremenjivanju delatnosti upravljanja komunalnim otpadom i unapređenja tretmana otpada u Republici Srbiji dobila je kompanije MNG Plastik Gogić doo iz Inđije. Posebnu zahvalnicu za doprinos radu Asocijacije, jačanje njenog ugleda i položaja, za stručnu, materijalnu i svaku drugu pomoć kojom je potpomognut razvoj Asocijacije ASWA je dodelila Bratislavu Vučkoviću, članu Upravnog odbora i jednom od osnivača Asocijacije.

Zaključak nakon održane konferencije je da je neophodno da svi zajedno u što većoj meri utičemo na svest naših građana o značaju rešavanja sve aktuelnijeg problema odlaganja otpada, kako u Srbiji, tako i u okruženju. Razvoj komunalne delatnosti i saradnja sa reciklerima predstavljaće osnovnu polugu rešavanja ovog ogromnog problema sa kojim se Srbija suočava.

Uvođenje depozit sistema i zakoni koje je Ministarstvo zaštite životne sredine najavilo, ne bi se smeli uvoditi bez dubokih i detaljnih analiza, i mišljenja komunalne privrede.