Srbija planira da do 2030. godine reciklira 50 odsto ukupnog komunalnog otpada, izjavila je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

“Potrebno je proširenje obuhvata uslugom sakupljanja komunalnog otpada, koje se posebno odnosi na ruralne oblasti, a u ovu svrhu u opštinama je potrebno obezbediti dodatni broj kontejnera i vozila za sakupljanje otpada”, rekla je Božović na četvrtoj konferenciji Nacionalne asocijacije čistoća Srbije (ASWA) u Aranđelovcu.

Prema podacima ASWA, sada se u Srbiji reciklira između 5 i 8 odsto otpada. Gradovi koji najviše recikliraju su Novi Sad i Čačak (oko 10 odsto), a najveći problem je činjenica da postoje brojne opštine i gradovi u Srbiji koji uopšte ne recikliraju komunalni otpad, rečeno je u toj Asocijaciji za BGEN.

Božović je na konferenciji u Aranđelovcu rekla da su sve lokalne samouprave obavezne da u kratkom roku izrade regionalne i lokalne planove upravljanja otpadom, sa obavezom primarne separacije u domaćinstvima. U ASWA kažu da nemaju podatak koliko je samouprava donelo planove, ali da se oni izrađuju šablonski i nemaju stvarnu upotrebnu vrednost.

Unapređenje sistema upravljanja otpada je takođe prioritet Vlade Srbije kroz uvođenje novog modela finansiranja, rekla je Božović. Ona je ukazala i da investicije u infrastrukturu za komunalni otpad moraju biti koordinisane, kako bi Srbija ispunila sve ciljeve Direktiva EU i kako bi izgradila održiv sistem upravljanja otpadom.

Državna sekretarka naglasila je značaj koncepta “zelene privrede” u cilju smanjenja siromaštva, navodeći da bi u sektoru upravljanja otpadom moglo da se stvori 10 odsto više radnih mesta.

Izvor: http://balkangreenenergynews.com/rs/bozovic-reciklaza-50-odsto-komunalnog-otpada-cilj-do-2020-godine/